Hva du selv kan gjøre når du har funnet et dyr du tror er hjemløst

Kjæledyr er helt avhengig av oss mennesker. For eksempel er huskatten ikke rustet til å klare seg uten mat, drikke, husrom og helsestell. Dessverre er det mange kjæledyr som ikke blir tatt vare på, og svært mange kommer også bort fra hjemmet sitt. Det er derfor veldig viktig at vi alle tar ansvar når vi ser dyr som ikke har det bra.

Kanin, marsvin, hamster, ilder og andre burdyr samt eksotiske fugler må tas hånd om med en gang. Finner du slike dyr ute på ”frifot”, har de helt klart kommet bort fra eier. Ta vare på dyret, og gjør alt du kan for å finne dyrets eier. Etterlys eier i avisen og på www.dyrebar.no, www.dyrenett.no, samt sett opp mange plakater med bilde i nærområdet.

Med katter stiller det seg litt annerledes. Før du tar inn katten og begynner å gi den mat er det viktig at du har forsikret deg om at den ikke har en eier og bor i nærheten. Dersom katten faktisk er eierløs har du tatt et ansvar for den idet du begynner å gi den mat og husly.
Sjekk derfor følgende først:

1.

Har katten halsbånd med informasjon ?
Har katten øretatovering
  Øretatovering er et 4 eller 5- sifret tall som står på innsiden av øret. Tallene kan være utydelige, ofte er det lettere å bruke lommelykt og lyse gjennom øret fra baksiden.

Er katten merket med mikrochip under huden?
  Denne sjekkes med en spesiell leser, se utplasserte mikrochipavlesere

Både øretatoveringsnummer og mikrochipnummer kan sjekkes på www.dyreidentitet.no

 

2.

Dersom katten ikke er merket bør du ta bilde av den og lage mange plakater som du henger opp i nærområdet. Det er også viktig å legge ut annonse på nettsider som www.dyrebar.no og www.nettkatten.no , samt annonsere i lokalavisen. På dyrebar.no kan du enkelt skrive ut plakater til å henge opp.

Vi har mange ganger erfart at antatt hjemløse katter faktisk har hjemmet sitt i nærheten. Årsaken til dette er at katter er opportunistiske dyr. Hvis andre enn eieren tilbyr mat og en god sofa, kan de godt slå seg til ro der selv om de faktisk får godt stell hjemme. Noen ganger kan det også være forhold i hjemmet(f.eks katt nr to) som gjør at den finner seg et alternativt hjem.
Vi har flere eksempler på at katter har vekslet mellom sitt eget hjem og et nytt hjem litt lengre ned i gata, uten at eier eller ”ny eier” vet om hverandre.
Det lønner seg derfor og tenke gjennom følgende: Hvordan ser katten ut? Har den fin, ren pels? Er katten velfødd? Er den bare normalt interessert i mat ? da kan du bruke litt tid på å finne eier før du begynner og gi mat.

Er katten sky, mager, skitten, glupsk og kanskje med sår/skader er sjansen større for at den er hjemløs eller kommet bort fra hjemmet sitt. Slike dyr må få hjelp med en gang. Husk og gi små og hyppige måltid. Virker katten syk, må den bringes til veterinær. Ofte sitter det en bekymret eier og venter på katten sin, så gjør alt du kan for å finne denne. Annonsēr og heng opp plakater. Sjekk aktuelle ”savnet” - annonser.

Husk også at det kan ta tid før du finner eieren, og kanskje finner du den aldri. Da er det viktig at du fortsetter å ta ansvar for denne katten som nå er helt avhengig av deg. Dersom du selv ikke kan overta katten må du prøve å finne en annen løsning for den.